Vorige Volgende

Bijeenkomst kinderraad

— 7 november 2022

Op woensdag 2 november was er een bijeenkomst van de kinderraad van Stichting De Hoeksche School.

De stichting, met 20 scholen voor openbaar basisonderwijs, een school voor speciaal basisonderwijs en twee scholen voor voortgezet onderwijs, organiseert minimaal twee keer per jaar een bijeenkomst voor de kinderraad. 21 leerlingen, in de leeftijd van 10 t/m 12 jaar, vertegenwoordigen hun eigen school en komen gezamenlijk op voor het belang van alle kinderen van het basisonderwijs. Op deze wijze worden de kinderen meer betrokken bij schoolse zaken en dat maakt hen medeverantwoordelijk voor het wel en wee op hun eigen school en daarbuiten. Tevens leren ze zo beter zelfstandig te denken, opkomen voor hun rechten/belangen en te uiten wat er in hun omgaat. Kortom actief burgerschap!

Tijdens een vergadering staat steeds een ander thema centraal. Dit keer werd om input voor het nieuwe koersplan gevraagd. In het koersplan worden de grote lijnen uitgezet en wordt richting gegeven aan actuele ontwikkelingen in het onderwijs voor vier jaar. Op deze woensdagochtend werd dus gesproken over de toekomst van het openbaar basisonderwijs in de Hoeksche Waard.

Wat willen kinderen leren? Wat moet de komende jaren veranderen op de scholen? Mooie en belangrijke vragen om met de leerlingen bij stil te staan. De kinderen spraken met elkaar en vatten een en ander samen op een poster.

Waar de ene leerling het belangrijk vindt om na een les te ontspannen, zou een ander liever aan een stuk doorgaan. ‘Ontspannen kun je ook thuis’, zei hij.

Alle kinderen willen in ieder geval dat hun school ook de komende jaren een fijne plek is waar iedere leerling zich welkom voelt. Een school waar de leerkracht je ook echt ziet en met je meeleeft.

‘Maar die hoef ik niet te zoeken, want die heb ik al!’, werd door een meisje toegevoegd.

Samengevat…een heerlijke ochtend vol met ideeën. Kinderen die heel goed weten wat zij nodig hebben en waar we als inwoners van de Hoeksche Waard trots op mogen zijn.