Kinderen zijn niet lastig, ze hébben het lastig!

— 7 februari 2020

“Kinderen zijn niet lastig, ze hébben het lastig!”

Bovenstaande quote is van Esther Groenewegen, ervaringsdeskundige en coach op het gebied van hechtingsproblemen. Gisterenavond was De Hoeksche School Kinderopvang aanwezig bij een zeer interessante lezing van Esther, georganiseerd door Café Gezien
De zaal zat vol met ouders, verzorgers en professionals die meer wilden weten over deze problematiek. Esther gaf ons belangrijke tips en adviezen hoe we om kunnen gaan met kinderen die hechtingsproblemen laten zien. Maar de belangrijkste les die ze ons meegaf was dat we ons niet schuldig moeten voelen als een kind hechtingsproblemen laat zien. Het klinkt namelijk erg zwaar, net alsof je als ouder je kind zou verwaarlozen. Maar hechtingsproblemen ontstaan door allerlei factoren en hebben te maken met de ontwikkeling van het jonge brein. Dit kan door verschillende oorzaken ‘beschadigd ’worden waardoor kinderen afwijkend gedrag laten zien. Het kan bijvoorbeeld door medische problemen in de zwangerschap ontstaan of doordat kinderen onbedoeld traumatische gebeurtenissen meekrijgen tijdens hun jonge leventje.
Geïnspireerd door het verhaal van Esther, en vol met informatie en adviezen gingen we gisterenavond huiswaarts. Met dank aan Café gezien voor de organisatie!
Meer weten over hechtingsproblemen? Kijk eens op de website van Esther Groenewegen,