Kinderopvang

— 8 februari 2021

Er is een nieuwe versie van de Beslisboom 6 februari 2021). De aanpassingen zitten in de (strengere) regels voor kinderen die in contact zijn geweest met iemand met corona. Het ‘snotneuzenbeleid’ is aangepast en de adviezen rondom het testen van kinderen is gewijzigd. Ook bij terugkomst uit een oranje of rood gebied gelden er nu striktere regels. Hieronder vindt u alle wijzigingen op een rij.

Met de beslisboom kan worden bepaald of een kind naar de kinderopvang/school mag komen of niet. De Engelstalige versie van de beslisboom volgt z.s.m. De 12+ beslisboom voor kinderen van 12 jaar en ouder en volwassenen is ook vernieuwd.

De wijzigingen

• Een kind dat nauw contact (meer dan 15 minuten op minder dan 1,5 m en kinderen uit dezelfde groep/klas) heeft gehad met iemand met Corona moet thuisblijven en zich na dag 5 na het laatste contact laten testen. Net als voor volwassenen wordt er nu ook voor kinderen onderscheid gemaakt tussen ‘nauwe contacten’ (categorie 2) en ‘overige contacten’ (categorie 3). Zie ook de toelichting in de gele cirkel bij de boom.
  • Verkouden kinderen van 0 t/m 3 jaar mogen wel naar het kinderdagverblijf, peuteropvang of gastouder als de uitkomst van de beslisboom dat aangeeft. Verkouden kinderen van 4 jaar en ouder mogen niet naar de BSO (noodopvang) of gastouder en school.
  • Een kind dat terugkomt uit een oranje of rood gebied moet thuisblijven en laat zich zo snel mogelijk testen. Kijk op www.nederlandwereldwijd.nl voor het actuele overzicht van de oranje en rode gebieden.
  • Testen wordt dringender geadviseerd (zie hieronder).

Testbeleid
Om beter zicht te krijgen op de verspreiding van het coronavirus wordt verzocht ook kinderen met alleen verkoudheidsklachten te laten testen. Onderaan de beslisboom wordt een aantal situaties genoemd waarin er dringend wordt geadviseerd om een kind te laten testen. Testen kan echter nooit worden verplicht.