Kinderraad in gesprek over rechtvaardigheid

mei 27, 2024

Op woensdag 22 mei kwamen de leerlingen van de Kinderraad van De Hoeksche School weer bijeen. Op het bestuurskantoor van De Hoeksche School in Puttershoek gingen zij met elkaar – en met medewerkers van de politie en de rechtbank – in gesprek over het thema rechtvaardigheid. Mede door de goede voorbereiding van de leerlingen werden de gasten aangenaam verrast door de boeiende gesprekken die ontstonden!

De Kinderraad van de Hoeksche School bestaat uit 21 democratisch gekozen leerlingen, van iedere locatie voor basisonderwijs één. Sinds 2019 komt deze kinderraad twee keer jaar bij elkaar om burgerschapsonderwerpen met elkaar te bespreken. Soms worden ook gasten uitgenodigd om met hen in debat te gaan over het betreffende onderwerp. Zo gingen de leerlingen eerder al eens in gesprek met een imam, een dominee en een humanist. Met elkaar gingen ze uitgebreid op zoek naar overeenkomsten en verschillen in elkaars overtuigingen. Een andere bijeenkomst ging over ‘omgaan met diversiteit’. Dit leidde tot een prachtige poster die op alle basisscholen aan de muur prijkt.

Onder de indruk

Afgelopen woensdag ging de Kinderraad in gesprek met twee wijkagenten en twee medewerkers van de rechtbank. Zij schetsten de hele gang van aanhouding tot veroordeling. De leerlingen hadden op hun school al tientallen vragen en dilemma’s voorbereid en deelden deze in kleine groepjes met de gasten. Waar de leerlingen vooral nieuwsgierig naar waren, was de emotionele belasting van het werk en wat er in het recht speciaal voor jongeren geschreven stond. De gasten waren onder de indruk van de voorbereiding door de kinderen en de inhoud van de vragen. Zij wisten op een inspirerende manier om te gaan met de nieuwsgierigheid van de Kinderraadsleden.

Dilemma’s

De sprekers brachten zelf ook dilemma’s in en testten hiermee de kennis van de leerlingen. Die weten nu dat ze niet zomaar foto’s die ze op socials tegenkomen, mogen gebruiken op andere platforms. En dat bijvoorbeeld ‘levenslang’ nu ook echt ‘levenslang’ kan zijn, tenzij de koning gratie verleent. In de twee uur durende ontmoeting waren er meer vragen dan dat er tijd was. Het zal voor de raadsleden nog een hele uitdaging zijn om de inhoud weer te delen met hun ‘achterban’.