Natuur, sport en creatieve workshops bij IKC de Wereld

april 22, 2024

Op dinsdag 16 april openden integraal kindcentrum (IKC) de Wereld op Noord en IKC de Wereld op Centrum hun deuren voor geïnteresseerden. Beide IKC’s zijn gevestigd in Oud-Beijerland en hebben een uniek aanbod voor kinderen van 0 tot 13 jaar.

Op de Wereld op Noord ontving John Staps, directeur van beide IKC’s, de ouders. Op de Wereld op Centrum nam adjunct-directeur Yvette Goudriaan de honneurs waar. “Bij ons is ieder kind welkom”, vertelt John Staps, terwijl hij het IKC laat zien. “Wij bieden kinderen een mooie en rijke omgeving, waarbinnen zij zich prettig voelen en vrij kunnen ontwikkelen.”

Opvang en onderwijs

“Als IKC leveren we een belangrijke toegevoegde waarde aan de ontwikkeling en het welzijn van kinderen”, vervolgt John Staps. “De pedagogisch medewerkers en leerkrachten op onze locaties vormen één integraal team. Vanuit dezelfde pedagogische visie, normen en waarden dragen zij zorg voor opvang en onderwijs. Kinderen zijn van kleins af aan vertrouwd met het gebouw, de medewerkers en de kinderen van alle groepen. De overstap van het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal naar de basisschool voelt hierdoor heel natuurlijk. Op de Wereld op Noord zijn we in maart gestart met een nieuw kinderdagverblijf en peutergroep. Voor deze kinderen is het nu al vanzelfsprekend om mee te doen met activiteiten van de school. Het is ook ontzettend leuk om te zien hoe de oudere kinderen met hen omgaan. Heel verantwoordelijk en zorgzaam.”

Aandacht voor plant, dier en omgeving

Naast belangrijke basisvakken als rekenen, lezen en taal is er veel aandacht voor de sociaal-emotionele en maatschappelijke ontwikkeling van de kinderen. Natuur, burgerschap, creativiteit, techniek en sport staan hierin centraal. John Staps: “Op de Wereld op Noord hebben we een moestuin en kippen, waar de kinderen zelf voor zorgen. Ook telen we zelf kruiden, die we gebruiken bij onze kooklessen. Zo hebben we laatst een heerlijke pastamaaltijd gemaakt. Verder werken we samen met Hoeksche Waards Landschap, we gaan op bezoek bij de boer, we doen mee met de landelijke opschoondag en we  organiseren regelmatig leuke workshops. Denk aan cupcakes versieren, mensfiguren kleien en servies schilderen. Dit doen we na schooltijd en in samenwerking met ouders. Daar doen altijd veel kinderen aan mee. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk en dat vind ik enorm inspirerend.”

Sport en spel

Ook kinderen die van sporten en buiten spelen houden, krijgen op beide IKC’s alle ruimte. Zo heeft de Wereld op Noord een ruim speellokaal en zijn er vergevorderde plannen voor een vernieuwd plein met veel groen en sportfaciliteiten. De Wereld op Centrum is een sportief IKC. “Sport en spel staan hier centraal”, zegt John Staps. “Naast bewegend leren, werken we samen met Regiekr8 en lokale sportverenigingen, en organiseren we regelmatig sportieve naschoolse activiteiten. Ook doen we mee aan sportieve evenementen, zoals schoolzwem-, schoolvoetbal- en schoolkorfbaltoernooien.”

Persoonlijke rondleiding
Ouders die niet in de gelegenheid waren om naar de open dag te komen, zijn van harte welkom voor een persoonlijke rondleiding. Zij kunnen voor een afspraak bellen of e-mailen naar IKC de Wereld op Centrum en/of IKC de Wereld op Noord. Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op www.ikcdewereld.nl