Uitwisseling Hoeksch Lyceum

juni 27, 2023

Vrijdag 14 april bezochten leerlingen van groep 8 van OBS De Dubbeldekker 2 kind graven op de algemene begraafplaats in Numansdorp. De school adopteerde in 2014 de graven van Jaapje van Nugteren en Bernardus Koch. Jongetjes die nog geen 2 jaar oud waren toen ze op 12 mei 1940 om het leven kwamen bij een bombardement in de Havenstraat.

Elk jaar maken leerlingen van groep 8 hun grafstenen schoon en leren ze op een veel persoonlijker manier over de Tweede Wereldoorlog. Het bezoek aan de begraafplaats maakte diepe indruk op de leerlingen. Het verdrietige verhaal erachter raakte hen zichtbaar.

Wethouder Harry van Waveren praatte met de kinderen over wat deze gezinnen is overkomen. Stel je eens voor dat het jezelf overkomt? Dat een jong broertje wordt geraakt door een bom. Hoe huizen om je heen instorten en je altijd bang bent voor wat er gaat komen. Dat je niet gewoon kunt spelen of naar school kunt gaan. Door de oorlog in Oekraïne en mensen die door oorlogsgeweld naar ons land vluchten, hebben ze daar wel een beeld bij. Er werd vanochtend dan ook gepraat over wat het betekent om in vrijheid te kunnen leven.