Week van het geld op Het Anker

juli 4, 2023

Van 27 tot en met 31 maart is het de landelijke Week van het Geld. Gemeente Hoeksche Waard doet mee aan dit initiatief van het ministerie van Financiën. Doel is kinderen en jongeren beter te leren omgaan met geld. 10 klassen van 4 Hoeksche Waardse basisscholen krijgen deze week gastlessen van bestuurders en medewerkers van de gemeente. Groep 5-6 van basisschool ‘Het Anker’ in Heinenoord beet het spits af. De school kreeg gisterenochtend bezoek van wethouder Paul Boogaard (Sociale zaken). Hij vertelde de enthousiaste leerlingen over de invloed van reclame en het maken van keuzes.

Het overkoepelende thema van deze editie ‘Bedwing de bling’ gaat over de verleidingen waarmee kinderen te maken hebben. In de Week van het Geld gaan de gastdocenten in verschillende themalessen met kinderen in gesprek over hoe je de ‘bling’ kunt weerstaan en wat de financiële gevolgen kunnen zijn als dat niet lukt.

De wethouder gaf een korte introductie over wat geld is en besprak met de klas hoe zij hun geld kregen en uitgaven. Ook liet hij de groep geld uit andere landen zien, zoals de Amerikaanse Dollar en Armeense Dram. Vervolgens behandelde hij met de groep de themales ‘Held met je geld’.

Tijdens de gastlessen wordt op een praktische en interactieve manier aandacht gegeven aan het onderwerp. De wethouder besprak de invloed van reclame en het maken van keuzes met de scholieren. ‘’Als je reclame ziet, moet je altijd bedenken wie deze reclame maakt en wat zij van jou willen. Willen ze je iets leren of je helpen? Of willen ze alleen je geld hebben?’’ Boogaard gaf daarbij extra aandacht aan het medium waarop de reclame te zien is. ‘’Reclame voor kinderen vind je vaak op TikTok en regelmatig raden influencers producten aan. Dat is een bewuste keuze van de verkoper, want ze weten dat kinderen daardoor beïnvloed worden. Het is daarom belangrijk dat kinderen doorhebben dat dit reclame is en dat ze een bewuste keuze maken om het product wel of niet te kopen.’’ Verschillende scholieren kwamen vervolgens met voorbeelden over hoe zij zelf verleid werden door influencers en social media. Na afloop van de les werd een groepsfoto gemaakt en kregen alle kinderen een spaarkleurplaat mee naar huis.

Wethouder Boogaard is enthousiast over de Week van het Geld en het jaarthema. ‘’Kinderen worden al vanaf jonge leeftijd verleid. Tegelijkertijd kan je je geld maar 1 keer uitgeven. Leren hoe je keuzes maakt is daarom ontzettend belangrijk,’’ aldus de wethouder. Hij hoopt dat steeds meer scholen zich aanmelden voor de Week van het Geld of op een andere manier aandacht besteden aan het onderwerp. ‘’Goed omgaan met geld is en blijft een belangrijke vaardigheid. Het is belangrijk dat de scholen, ouders en wij als gemeente dit onderwerp structureel blijven bespreken met onze kinderen en jongeren. De Week van het Geld en de verschillende gastlessen zijn een ontzettend mooi middel hiervoor.’’ Toch hoeft de gastles niet altijd plaats te vinden in de Week van het Geld. Deze kan ook op een ander moment worden ingepland. De lespakketten staan het hele jaar online en medewerkers van de gemeente blijven beschikbaar voor het geven van een gastles.

De Week van het Geld is een initiatief van het ministerie van Financiën om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld. Koningin Máxima, erevoorzitter van platform Wijzer in geldzaken, opende maandagochtend 27 maart de 12e editie van de Week van het geld in de Jaarbeurs in Utrecht. Door het hele land geven bankiers, verzekeraars, medewerkers van het ministerie van Financiën, gemeenten en lokale partijen gastlessen. Basisscholen kunnen daarnaast via de website van de ‘Week van het Geld’ lesmateriaal aanvragen dat ze kunnen inzetten in de klas. Kijk voor meer informatie op www.weekvanhetgeld.nl

Bron: www.hoekschnieuws.nl