Openbaar basisonderwijs Hoeksche Waard
Vorige Volgende

Afscheid nemen van de basisschool doe je maar één keer

— 3 juli 2020

In het laatste jaar van de basisschool staan er vaak bijzondere activiteiten op de planning voor de leerlingen van groep 8. Ook op Het Driespan in Puttershoek verheugden alle leerlingen zich op het laatste basisschooljaar. De teleurstelling was dan ook groot, nadat bekend was geworden dat de leerlingen van groep 8 niet een meerdaagse schoolreis zouden gaan maken in verband met de maatregelen rondom het coronavirus. Ook werd even gevreesd dat de afscheidsavond niet door zou kunnen gaan. Maar, Het Driespan zou Het Driespan niet zijn als de school dit zomaar had laten gebeuren. Want zomaar zonder eindtoets, kamp en afscheidsavond Het Driespan gaan verlaten, dat kan natuurlijk niet.
Meester Harry, juf Mariëlle en juf Annelies bundelden hun krachten en hebben samen met de ouderraad activiteiten georganiseerd in de omgeving voor de school als alternatief voor het schoolkamp.

Op donderdag 2 juli en vrijdag 3 juli werd de leerlingen een tweedaags alternatief geboden met een dag- en avondprogramma vol sport, spel en plezier. Het zou de leerlingen van 9.00 uur ‘ s ochtends tot ‘s avonds na 22.00 uur door o.a. een bootcamp, sumoworstelen, een stormbaan, oud-Hollandse spelen, een barbecue en een ware bonte avond, aan niets ontbreken.

Zelfs overleg met de gemeente was nodig, want sommige activiteiten waren bijna ‘evenementwaardig’ en dat zou gezien de maatregelen rondom het coronavirus niet worden toegestaan. De gemeente Hoeksche Waard gaf aan onder de indruk te zijn van de plannen en zag uiteindelijk geen bezwaar tegen het organiseren van de activiteiten op locaties in en rond het schoolgebouw, bij Recreatieoord Binnenmaas en het terrein van FC Binnenmaas, dat belangeloos beschikbaar werd gesteld.

“We willen de leerlingen aan het einde van de basisschooltijd op Het Driespan, zeker na dit rare jaar fijne groep 8-herinneringen meegeven en er waardige laatste weken van maken. Alles lijkt erop dat dit, met de nodige aanpassingen helemaal goed gaat komen. Aan de leerlingen, de leerkrachten en alle hulptroepen zal het zeker niet liggen.”

Tijdens de voorbereidingen van het alternatieve tweedaagse kamp, werd er ook gewerkt aan de afscheidsavond. Hierdoor veranderden delen van de school de laatste weken in een ware filmset en was de filmploeg vaak aanwezig.
Alle groep 8-acteurs namen de scènes een voor een op en veranderden in ware filmsterren. Nu is het wachten tot de film in première gaat.
In aangepaste vorm kunnen alle 38 leerlingen met hun ouders de afscheidsfilm, waarin de leerlingen van het doek schitteren, komen bewonderen op maandag 13 juli.

Ondanks dat alle festiviteiten nog in volle gang zijn, zijn leerlingen en leerkrachten van Het Driespan nu al enthousiast over het feit dat de oudste leerlingen een alternatief voor het schoolkamp met elkaar hebben kunnen beleven en dat een afscheidsavond toch georganiseerd kan worden. Afscheid nemen van de basisschool doe je tenslotte maar één keer.