Openbaar basisonderwijs Hoeksche Waard

Bijzondere pedagogiek

— 23 november 2020

OBS De Meerwaarde in Strijen werkt vanuit een bijzondere pedagogische lijn “The leader in me” genoemd. Deze sluit goed aan bij de waarden van de school: aardig-netjes-rustig.

“The leader in me” helpt de kinderen zelfstandiger te worden, initiatief te
nemen, te plannen, doelen te stellen, huiswerk te doen, rekening te houden
met anderen, verschillen te waarderen en een evenwichtig leven te leiden.

Om dit visueel te maken werkt de school met hetzelfde symbool: de boom van de 7 gewoonten.

Bij de wortels van de boom begint het leertraject met de kinderen. De eerste 3 gewoonten gaan over het kind zelf waarbij het leert zijn/haar eigen verantwoordelijkheid te nemen.

De stam staat symbool voor hoe het kind is in relaties met anderen, voor samen leven en samen werken. Gewoonten 4,5 en 6 gaan hierover.
De kruin van de boom is gewoonte 7 en dat wil zeggen, zorg goed voor jezelf.

De lessen leiden op tot zelfsturing, samenwerken met anderen en het leren nemen van verantwoordelijkheid. De leerkrachten spreken een herkenbare, gemeenschappelijke taal die door de kinderen begrepen wordt. Er wordt geleerd vanuit de praktijk. Dit zorgt ervoor dat de kinderen maximaal oefenen met persoonlijk leiderschap.

Speciaal voor De Meerwaarde heeft kunstenaar Steve Nijbroek de boom van de 7 gewoonten geschilderd. Deze hangt in de hal van de school en symboliseert zo mooi waar OBS De Meerwaarde voor staat.