Regionale samenwerking voor het professionaliseren en opleiden van leraren in Rijnmond.

Opleidingsschool RPO Rijnmond

De Hoeksche School is aangesloten bij opleidingsschool RPO Rijnmond. Hierdoor dragen we bij aan de opleiding en professionalisering van leraren.

Regionale samenwerking

RPO Rijnmond staat voor Regionaal samenwerken voor het Professionaliseren en Opleiden van leraren in Rijnmond. RPO Rijnmond is een opleidingsschool voor eerste- en tweedegraads leraren, en biedt ook professionaliseringsmogelijkheden voor ervaren leraren en schoolleiders. Dit doen zij onder het motto: ‘Leren van de leraar, leren door de leraar’.

Ruim vijftig aangesloten scholen en opleidingen

In RPO Rijnmond werken elf schoolbesturen en drie lerarenopleidingen samen. De schoolbesturen zijn goed voor 48 schoollocaties, waaronder Het Actief College en Hoeksch Lyceum. Het domein van RPO Rijnmond strekt zich uit van Vlaardingen tot Spijkenisse, en van Middelharnis tot Dordrecht (zonder de stad Rotterdam). Op de schoollocaties wordt onderwijs verzorgd variërend van praktijkonderwijs tot vwo en middelbaar beroepsonderwijs (mbo).

Samen opleiden
Leraar kun je volgens RPO Rijnmond het beste worden als de theoretische opleiding wordt gecombineerd met zoveel mogelijk ervaring in de praktijk van de klas en de school. Via het traject ‘Samen Opleiden’ helpt RPO Rijnmond studenten aan een lerarenopleiding om een goede startbekwame leraar te worden.
De aangesloten scholen hebben veel ervaring in het samen opleiden van leraren. Elk jaar is er capaciteit voor maximaal vijfhonderd studenten.

De lerarenopleidingen waarmee RPO Rijnmond samenwerkt zijn:

  •     de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam
  •     de universitaire lerarenopleiding ICLON (Leiden)
  •     de universitaire lerarenopleiding SEC (Delft)

Professionaliseren

Startende leraren kunnen zich met de begeleiding van RPO Rijnmond ontwikkelen tot meer kundige leraren die met plezier voor de klas staan en zich op school thuis voelen. Hiervoor heeft elke school een aanpak (of arrangement) ontwikkeld voor een periode van drie jaar. Dit traject vormt een goede start voor de professionalisering tot vakbekwame leraar. Meer informatie is te vinden op www.rpo-rijnmond.nl

RPO Rijnmond wil graag dat ervaren leraren en schoolleiders zich ontwikkelen tot excellente professionals. Voor hen is er een aanbod via de RPO Academie om te professionaliseren. Dit aanbod is te vinden op www.ozhwacademie.nl