Openbaar basisonderwijs Hoeksche Waard
Vorige Volgende

Terugblik op een bijzondere schoolperiode op OBS de Klinker

— 3 juli 2020

orona zorgde ervoor dat het leven van een De Klinker-scholier opeens flink op z’n kop werd gezet. Van de klas naar thuisonderwijs, van lesuren naar opdrachten en van directe uitleg naar video-instructie: Lieke, Enzo, Beaudine en Sima kijken terug op een bijzondere schoolperiode.

Inmiddels is in het nieuwe normaal alles weer zo gewoon mogelijk en kunnen de leerlingen weer met alle klasgenoten de lessen volgen. Na verplicht thuisonderwijs en de gefaseerde terugkeer met oranje en blauwe groepen is het restant van het schooljaar 2019-2020 weer enigszins vertrouwd zoals het vóór maart van dit jaar was. Vóór corona kwam en alles veranderde.
,,Het ging allemaal heel snel’’, kijkt Enzo, net als zus Beaudine leerling van groep acht, terug. ,,Corona was eerst ver weg, kwam in Italië in Europa en was daarna snel in Nederland, waardoor wij thuis moesten blijven en in eigen huis onderwijs moesten volgen via de computer. Dat vond ik lastig, want ik kon me niet goed concentreren thuis.’’

Voor zus Beaudine lag dat net even wat anders: ,,Met een muziekje op kon ik me wel afsluiten van iedereen in huis. Maar ik miste wel het contact met de andere leerlingen en met de leraar. Als ik iets niet snapte, moest ik nu langer wachten tot mijn vraag beantwoord was al probeerden we elkaar thuis wel te helpen.’’

Van een duidelijke dagindeling was het voor de leerlingen schakelen naar weekopdrachten die verstrekt werden en waarbij zij instructies kregen van de leerkracht. ,,Dat was wel een ander ritme dan ik gewend was, maar ik was er toch wel snel aan gewend’’, beschrijft Sima. ,,In het begin vond ik het ook niet zo erg, maar hoe langer het ging duren om thuis te blijven en daar huiswerk te maken hoe meer ik de andere kinderen in mijn klas ging missen.’’ Lieke: ,,Ik sprak wel af met vriendinnen, maar het was toch wel heel anders dan eerst. En op deze manier les volgen vond ik toch veel minder leuker dan als je met elkaar bent op school.’’
De vier leerlingen waren dan ook blij toen de mededeling kwam dat de scholen weer gedeeltelijk open mochten. Enzo vertelt: ,,Op een gegeven moment vond ik het wel zwaar worden en was ik blij dat we weer de kans kregen om eerst, in kleinere groepen, terug naar school mochten.’’ De anderen knikken als hij die woorden uitspreekt. ,,Maar ook dat was wennen, want toen moesten we maar bepaalde dagen naar school. En in de klas moesten we ook anderhalve meter afstand houden’’, weet Sima nog toe te voegen. ,,En we mochten niet in de buurt van de juf komen, dat was wel een groot verschil’’, zegt Lieke.

Voor de leerlingen uit groep 8 verviel dit jaar, door de coronacrisis, de Cito-toets maar hun doorstroming naar een nieuwe school in het voortgezet onderwijs komt daardoor niet in gevaar. ,,Het was al duidelijk waar we naartoe zouden gaan’’, bevestigen Enzo, Beaudine en Sima. ,,We hopen alleen dat we toch nog op een leuke manier afscheid kunnen nemen van onze tijd op De Klinker.’’ En Lieke, zij gaat na de zomervakantie haar laatste jaar in. ,,Het is in ieder geval leuk dat we nu elkaar weer kunnen zien in de klas.’’