Kinderopvang

Sinds 2017 werken De Hoeksche School Kinderopvang en De Hoeksche School Onderwijs samen aan de ontwikkeling van Integrale Kindcentra.

Groeien doen we samen!

De Hoeksche School Onderwijs en De Hoeksche School Kinderopvang hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om opvang en onderwijs samen te brengen in Integrale Kindcentra.  De Hoeksche School biedt kinderen van 0 tot 13 jaar alle ruimte om met elkaar te spelen, te integreren en van elkaar te leren. Zodat ze samen optimaal kunnen groeien in de ontwikkeling van hun talenten. Er is een gezamenlijk ontwikkelingsaanbod en een doorgaande leerlijn en het kindcentrum functioneert als 1 organisatie naar buiten toe.

 

Hoeksche Scholen

Het Integrale Kindcentrum (IKC)  is een voorziening voor kinderen van 0 tot 13 jaar, waar zij gedurende de dag kunnen komen om te leren, te spelen, te ontwikkelen en anderen te ontmoeten.

In onze kindcentra werken onderwijs en opvang nauw samen. Er is sprake van 1 team met 1 aanspreekpunt. Uiteraard zijn er verschillen tussen onderwijs en opvang, maar er is sprake van een doorgaande ontwikkelingslijn.

Onze kindcentra staan open voor elk kind, ook als het een andere basisschool bezoekt.

 

Meelopen bij IKC de Blieken in Klaaswaal, een ouder vertelt

 
Loop mee in ons IKC

Laten we eerlijk zijn; dat willen toch allemaal wel… Een kijkje nemen op school of opvang terwijl ons kind of onze kinderen daar verblijven? Zeker als je kind doorgaans niet veel vertelt over wat hij of zij op een dag meemaakt, is dit erg interessant. IKC De Blieken uit Klaaswaal springt hier op in, ouders konden donderdag 7 maart een kijkje komen nemen. Na een kopje koffie en praatje met Selma, de meest betrokken en enthousiaste directeur die je ooit tegen zult komen, ‘mogen’ we ons vrij bewegen in het gebouw.

Per ‘meeloopochtend’ is er plek voor 8 ouders, die 1,5 uur in het IKC kunnen kijken. Ik stel het bezoek aan mijn dochters klas (5/6) nog even uit en ga als eerste langs de kleuterklassen, want sinds de voorjaarsvakantie werkt school met twee kleuterklassen in plaats van één. Dit proces heb ik vanuit mijn rol als MR-lid een beetje gevolgd. 16 kleuters zitten op een bankje in het speel/leerlokaal. Ze zijn bezig met een rollenspel over spullen kopen en afrekenen in een winkel. Om beurten mag een ander kind verkoper of koper zijn en ze vinden het geweldig. En ik vind het behalve schattig ook heel leerzaam; zowel omgangsvormen als het herkennen, benoemen en zelfs spellen van kledingstukken en accessoires komen speels aan bod. Als alle spullen weer opgeruimd moeten worden, komt Anna even aan mij vragen of ik kan helpen de jurk weer op het kledingrek in de hal te hangen, want die is best hoog voor deze net 4-jarige. Als ze hoort dat ik straks ook even bij Linda in de klas ga kijken, besluit ze dat ze wel mee gaat. Ik moet lachen om dit ondernemende grietje. Gelukkig is ze het alweer vergeten als we het lokaal weer inlopen. Nu mogen de weekhulpen de juf helpen met het uitdelen van drinken en fruit.

Ik loop ondertussen naar de klas van mijn dochter, langs het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal. Misschien kan ik hier straks nog even kijken, nu eerst naar groep 5/6 want anders vraagt Linda zich natuurlijk af waar ik blijf. Zij zit in een combi klas 5/6. Ze zijn daar net begonnen met de rekenles en ik val van de ene verbazing in de andere – ongelofelijk hoe zelfstandig de kinderen kunnen werken en op fluistertoon overleggen met elkaar, terwijl de juf de andere groep uitleg geeft. Geen enkel kind is met andere dingen bezig, iedereen doet zijn of haar werk, overlegt met een klasgenoot indien nodig of zet zijn blokje op tafel zodat de juf kan komen helpen. De juf kan super snel schakelen tussen vragen die de ene klas stelt over wat ze uitlegt en vragen die de andere klas stelt over het werk waar ze mee bezig zijn. Ik zou hier nog wel uren naar kunnen kijken. Het gaat zo strak en gestructureerd maar tegelijkertijd met zoveel rust en respect. Wauw. Linda is gelukkig niet afgeleid door mijn komst. Werkt lekker door en lacht af en toe naar me.

Daarna nog even terug naar de kleuters, want ik ben benieuwd hoe de andere kleuterklas het in het werklokaal doet. Ze zijn net klaar met een knutselactiviteit en werken nu met hun ‘kaart’ (opdrachtjes met ontwikkelingsmateriaal, zoals puzzels en mini-loco). De juf daar spreekt uit hoe heerlijk het is dat de grote kleuterklas gesplitst is. De kinderen zijn veel geconcentreerder bezig, omdat er minder prikkels zijn. En zij kan meer persoonlijke aandacht geven. Straks, na het buiten spelen, komt de andere groep in dit werklokaal en gaan zij naar het speel-/leerlokaal. Ook dit is weer zo’n voorbeeld van een goed geoliede machine…. Jammer, de tijd is alweer om.

Helaas is het niet gelukt ook nog even bij de kinderopvang te kijken. Ook zij zijn, net als de kleuters, bezig met het thema “Wat heb ik aan” dus het leek mij wel leuk om daar nog even te kijken in wat voor leuk pakje ze Puk hebben gehesen…. (Puk is de pop die hoort bij de voorschoolse methode waarmee men werkt). Maar misschien de volgende keer. Ik gun iedere ouder zo’n meekijk-ochtend, dus meld je vooral aan wanneer de mogelijkheid zich weer voordoet!